Sokowirówka czy wyciskarka – co wybierać?

Sokowirówka czy wyciskarka – co wybierać?

Na rynku możemy wyróżnić dwa najbardziej popularne urządzenia do wyciskania soku. Są to wyciskarki i sokowirówki. Oba rozwiązania mają swoich zwolenników i przeciwników, a my dzisiaj chcemy zmierzyć się z rozstrzygnięciem, które urządzenie jest lepsze i warto kupić.

Sokowirówki – charakterystyka

Działają na bardzo wysokich obrotach, a do wyciskania soku używa specjalnych noży, które siekają owoce lub warzywa. Co prawda sok takim sposobem jest wyciskany szybko, ale jest tym samym gorszej jakości. Dzieje się tak głównie dlatego, że podczas wyciskania powstaje ciepło, które zabija substancje odżywcze znajdujące się w soku. Podczas wyciskania sokowirówki napowietrzają sok, co również nie jest bez znaczenia dla jego końcowej jakości. Warto podkreślić, że sok musi być od razu spożyty, gdyż niestety nie nadaje się do dłuższego przechowywania.

Wyciskarki – wady i zalety

Tutaj za wyciskanie soku odpowiedzialny jest specjalny ślimak, który miażdży owoce i warzywa jednocześnie wyciskając z nich sok. Następnie przechodzi on przez specjalne sita, które go filtrują. Nie trzeba w tym wypadku kroić warzyw na małe kawałki, ponieważ otwór wsadowy przeważnie jest na tyle duży, że niektóre owoce można śmiało zmieścić w całości, a inne wystarczy tylko nieco pokroić. Największą zaletą tego typu wyciskarek jest fakt, że nie powstaje tutaj temperatura i tym samym sok zachowuje wszystkie najważniejsze składniki odżywcze. To bardzo ważne i zdecydowanie w walce o miejsce w kuchniach wygrywają wyciskarki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *